Виготовлення бруківки– технологія вібропресування

Виготовлення бруківки

Бруківка – це різновид бетонного, чи з іншого матеріалу, покриття тротуарних доріжок, вулиць, підходів до будівель, садових ділянок і парків. Бруківка досить проста в укладці доріжок і її обслуговуванні. Така плитка дає можливість рослинам в харчуванні водою і газообміні, ніж звичайне асфальтоване покриття. Тротуарна плитка витримує значні коливання температури повітря, вона не плавиться в сонячну спекотну погоду і не виділяє отруйні гази та шкідливі речовини. Виготовлення якісної бруківки залежить не лише від технології, а і від самого матеріалу тротуарної плитки.

 

Матеріали виготовлення бруківки

Бруківка може бути виготовлена з різних матеріалів. Найбільш популярний - це бетон, який є простим у виробництві та вироблена бетонна плитка витримує великі навантаження. Але також є і інші технології: з натурального каменю, обпаленої глини – досить оригінальний варіант, і нагадує текстуру покрівельної черепиці. І незважаючи на свою простоту і популярність вийшла зовсім недавно на ринок тротуарна плитка із дерева.

 

Виготовлення бруківки

Технологія виготовлення бруківки полягає в змішуванні цементу, заповнювача та води. Доволі проста технологія виготовлення тротуарної плитки, хоча існує 3 основні методи виробництва. 3 основні методи  виготовлення тротуарної плитки:

  • 1) вібролиття
  • 2) гіперпресування напівсухих сумішей;
  • 3) вібропросування напівсухих сумішей;

 

Вібролиття

Цей метод Виробництва бруківки полягає в тому, що пластикова форма заповнюється бетоном і ставиться на вібростіл. Далі, протягом деякого часу пластикова форма з бетоном витримується на столі, поки не утрамбується бетон. Заключний етап – пластикову форм знімають зі вібростолу і при температурі 38 градусів витримують форму до 12 годин, після чого з неї дістають готову тротуарну плитку.

 

Гіперпресування напівсухих сумішей

Різниця цього методу від попереднього полягає в тому, що для ущільнення бетонної суміші застосовують дуже високий тиск без вібрації. Прикладений тиск становить від 150 до 250 кг на 1 квадратний сантиметр поверхні і може відрізнятися в залежності від сировини. Гіперпрес - це гідравлічний прес з односторонньою або двосторонньою дією. Односторонні преси мають один циліндр, який приводить в дію пуансон. Двосторонні преси мають 2 циліндра і ущільнення сировини проводиться між двома пуансонами - верхнім і нижнім.

 

Вібропресування напівсухих сумішей

Ця технологія виготовлення бруківки об’єднує попередні два методи 2 в 1 – вібролиття та гіперпресування. Тобто, на станину, яка весь час вібрує кладуть прес-форму з бетонною сумішшю. Після чого на неї починає давити вібруючий пуансон (деталь зворотна матриці, що ідеально точно входить в неї) і тисне до максимального ущільнення бетонної суміші. Пізніше матриця і пуансон піднімаються, а на піддоні ми отримуємо готовий виріб. Це високопродуктивний метод і допускає високий ступінь автоматизації виробництва тротуарної плитки.

 

Вібропресування напівсухих сумішей - технологія виготовлення якісної бруківки

Для виготовлення якісної бруківки частіше застосовується прогресивна технологія, яка називається вібропресування напівсухих сумішей. Процес вібропресування передбачає ущільнення напівсухої бетонної суміші. Для цього бетонна суміш у спеціальній прес-формі піддається впливу вібруючої сили знизу або збоку при одночасному тиску зверху. Бетонна суміш, яка використовується для виготовлення тротуарної плитки має низьке водоцементне співвідношення, яке оптимізує витрату цементу і забезпечує високу міцність та морозостійкість виробів, зберігає кольорову насиченість на весь термін служби (більше 25 років), а низьке водопоглинання, і низька здатність до стирання визначають довговічність готових вібропресованих виробів.

Умовно, технологію вібропрасування напівсухих сумішей можна поділити на 5 етапів виготовлення:

  1. 1. засипка і нижня вібрація
  2. 2. вирівнювання маси
  3. 3. досипання сировини
  4. 4. вібрація і допресовка
  5. 5. розформування вібропресованих виробів

 

Переваги і характеристики бруківки методом вібропресування:

 

  • • міцність при стисненні: 300-400 кг/см2;
  • • водопоглинання: 0,5% від обсягу;
  • • стираність: 0,3 г/см2;
  • • морозостійкість: F200-300.
  • • термін служби від 25 років.

 

Готові бетонні вироби мають чітку геометричну форму, що полегшує роботу при будівництві та укладанні тротуарних доріжок. Вироблена цим методом плитка має шорстку поверхню. Методом вібропресування, при використанні бетонних сумішей різного складу виготовляють широкий асортимент продукції: шлакоблоки, керамзитоблоки, декоративна цегла і декоративні блоки, бруківка та різноманітні декоративні аксесуари, і навіть такі готові предмети благоустрою, як квітники чи урни.

 

Читайте також

Бруківка трапеція

Бруківка трапеція - за стилістикою подібна до бруківки старе місто, але за формою трапеції, що дозволяє вмощувати фігурні радіальні елементи (кола, дуги)

Керамзитоблок у будівництві

Керамзитоблок - штучно виготовлений камінь,який використовується для будівництва. Керамзитоблок виготовляється з керамзиту та цементу.