Шлакоблок у будівництві

Шлакоблок

Шлакоблок – це штучно виготовлений будівельний камінь, який має правильну форму паралелепіпеда або ж попросту блока. Цей різновид будівельних матеріалів користується особливою популярністю через свою порівняно з іншими матеріалами низьку ціну, практичність та легкість у використанні. Крім того, за рахунок розмірів будівництво зі шлакоблоків характеризується меншим розходом будівельних матеріалів, аніж будівництво, наприклад, з цегли.

 

У більшості випадків шлакоблок має стандартні розміри і абсолютно правильні геометричні пропорції. Довжина стандартного шлакоблока – 390 мм, висота – 190 мм. Додавши середню товщину цементного шару близько 10 мм, ми отримаємо абсолютно рівну цифру, що дуже зручно при підрахунку необхідної кількості будівельних матеріалів при купівлі. Глибина такого шлакоблока 190 мм.

 

Однак можливі варіанти, наприклад, параметри перегородочного шлакоблока 120 на 190 на 390 мм. За своїм об'ємом один шлакоблок може замінити 5 або 7 цеглин. Враховуючи розмір шлакоблока, можна розрахувати його приблизний степінь міцності – він складає від 7 до 20 кілограм на сантиметр кубічний.

 

Зважаючи на характеристики шлакоблока – гігроскопічність та високу провідність тепла, а також велику вагу одиниці, їх, в основному, використовують при будівництві несучих стін малоповерхових споруд (як правило, до трьох поверхів). Однак, за рахунок складових – відходи, які дешево коштують, собівартість шлакоблока низька. Таким чином цей будматеріал активно використовують при зведення підсобних приміщень: гаражів, підвалів, літніх кухонь, а також лоджій або ж балконів. Шлакоблок за рахунок доброї звукоізоляційності також часто використовують у промисловому будівництві для вентиляційних камер та каналів.

 

Якщо мова йде про житлові будинки, то використовувати шлакоблок можна при будівництві стін котеджів або для міжкімнатних перегородок. Також шлакоблок можна зустріти в укладці замість тротуарної плитки або бордюру.

 

В основному, шлакоблоки поділяються на звичайні та перегородочні. Перші використовують для укладки несучих стін.

 

Перегородочні шлакоблоки, зазвичай, вужчі за звичайні. Їх використовують для будівництва міжкімнатних стін, перегородок, огорож або ж для укладки замість бордюру.

Ще один різновид поділу – за наповненістю. Так званий монолітний шлакоблок – найважчий, однак найміцніший. Його виготовляють взагалі без пустот. Шлакоблок з середніми показниками має 30% коефіцієнт пустот. Найбільш теплоізоляційний шлакоблок – з 40% пустот, однак водночас він найменш міцний. Пустоти у шлакоблоках бувають круглими, прямокутними та у вигляді овалів або щілин. Ці пустоти шлакоблока дають змогу зменшити загальну вагу кладки та кількість розхідного матеріалу при виготовленні.

 

Виробництво шлакоблоків

Шлакоблок – це різновид будматеріалів, який отримують в результаті вібраційного пресування в'яжучого компоненту – цементу та різноманітних наповнювачів – шлаку у спеціальних формах або за допомогою спеціальних вібростанків.

 

Від його складових напряму залежать якісні характеристики та міцність цього будівельного матеріалу. Серед наповнювачів шлакоблоку можуть бути практично будь-які доступні відходи: паливний шлак, очищений від золи, цегляна крихта, пісок, зола, тирса, відсів щебеню, граніту чи каменя, керамзит та багато інших. Крім того, у склад шлакоблока можна додавати спеціальні добавки, які прискорюють в'язкість бетону.

 

Співвідношення компонентів у шлакоблоці – одна частина цементу – три частини піщаної та гравійної суміші – п'ять частин шлаку та вода.

 

Процес виготовлення складається з трьох етапів. Спочатку слід підготувати напівсуху цементно-шлакову суміш, котрою заповнюють спеціальну форму, яку потім пресують. Після цього шлакоблок мусить висохнути, а відтак очікують на затвердіння кінцевого продукту. Шлакоблок твердіє від однієї до чотирьох діб при звичайній температурі. Далі шлакоблок набирає міцності при температурі від 20 градусів і за високої вологості.

 

Найбільш міцний шлакоблок виходить тоді, коли в його склад додають гальку або ж щебінь, однак такий матеріал має особливо високу теплопровідність. Через це приміщення, побудоване зі шлакоблоків, дуже швидко нагрівається та охолоджується. Тож їх, в основному, використовують для кладки цокольних частин споруди.

 

Аби отримати легкий шлакоблок, до складу наповнювачів додають пісок, керамзит, тирсу чи золу. Такі шлакоблоки потребують ще додаткового захисного шару штукатурки, щоб ефективно утримувати вологу.

 

Компанія Русин у найкоротші терміни виробляє широкий спектр шлакоблоків, які можна використовувати для будівництва будинків, промислових та підсобних приміщень. Легкий у використанні та недорогий матеріал – шлакоблок зробить будівництво приємною справою.

Читайте також

Бруківка старе місто - львівська бруківка

Бруківка старе місто набула широку популярність завдяки старовинних вуличок міста, які покритті бруківкою з гранітного чи іншого природного каменю

Керамзитоблок у будівництві

Керамзитоблок - штучно виготовлений камінь,який використовується для будівництва. Керамзитоблок виготовляється з керамзиту та цементу.