Керамзитоблок у будівництві

Керамзитоблок

Прийнято вважати, що керамзитоблок – новий різновид будівельних матеріалів, однак це зовсім не так. Міцні та теплі будинки з керамзитоблоків успішно будувались ще у 70-х роках минулого століття.

 

Керамзитоблок – це штучно виготовлений камінь, який використовується для житлового та промислового будівництва. Як випливає з назви, керамзитоблок виготовляється з керамзиту та цементу. Завдяки своїм складовим, керамзитоблок вважається одним з найбільш екологічно чистих продуктів, адже при його виробництві використовуються в основному природні матеріали, та економічно вигідних будівельних матеріалів.

 

Керамзитоблок відрізняється хорошими теплоізоляційними та звукоізоляційними властивостями, що дає змогу використовувати керамзитоблоки як в теплих, так і в холодних кліматичних зонах. Крім того, керамзитоблоки є більш вологостійкі та практично нечутливі до хімічних впливів, тож при будівництві з керамзитоблоків можна сміливо використовувати, наприклад, розчини сульфатів.

 

На відміну від шлакоблоків, керамзитоблоки завдяки крупному гранульованому наповнювачу, що входить до їх складу, відносно легкі – за вагою керамзитоблок в 2,5 рази менший, аніж звичайна цегла, що полегшує їх використання у будівництві. Зокрема, зменшує навантаження на фундамент та несучі конструкції. Крім того, керамзитоблок є достатньо міцним, тож годиться не тільки для низьких будівель, наскрізні пустоти в цих блоках дають змогу змонтувати прихований каркас в тілі стіни, що в рази підвищує її несучу здатність.

 

Вагомим плюсом є й економність матеріалу, адже завдяки своїм розмірам, а керамзитоблок може замінити 7 цеглин, його розхід при будівництві суттєво зменшується. Скорочується також і кількість необхідного для кладки цементу. Загалом заміна цегли на керамзитоблоки в будівництві двох-триповерхових будинків, знижує вартість робіт на 30%. Водночас керамзитоблок, завдяки правильним геометричним формам, легкий у використанні. Його кладка нічим не відрізняється від кладки цегли, однак є більш зручною, за рахунок легкості матеріалу.

 

Види керамзитоблоків

 

Керамзитоблоки бувають стінні та перегородочні. Стінні керамзитоблоки використовуються при будівництві зовнішніх стін. Також ними можна заповнювати каркас при монолітному залізобетонному будівництві, а також такі керамзитоблоки використовують для будівництва промислових споруд – ангари та склади та господарських – сараї, гаражі, літні кухні. Стінний керамзитоблок виготовляється зі спеціального керамзитобетону, який “дихає”, тим самим регулюючи тепло в приміщенні. Такий керамзитоблок практичний, адже не гниє, не горить і не іржавіє.

 

Перегородочні керамзитоблоки використовують для будівництва перегородок між кімнатами та ніш. Перегородочний керамзитоблок часто комбінують, наприклад, зі шлакоблоками та іншими видами блоків або використовують самостійно.

 

Також керамзитоблоки поділяються за наповнюваністю на: монолітні – без пустот взагалі або з керамзитоблоки пустотами, зазвичай від трьох або більше круглої чи овальної форми, що відрізняє ці керамзитоблоки за вагою та рівнем теплопровідності.

 

Виробництво керамзитоблоків

 

Керамзитоблоки виготовляють методом напівсухого вібропресування. До складу керамзитоблоків входить, безпосередньо керамзит – легкий, пористий, гранульований матеріал, який отримують шляхом обпалення глини, цемент, вода та пісок.

 

На зрізі видно, що гранула керамзиту має піноподібну структуру, тож керамзит легший за гальку чи щебінь, цим і пояснюється відносна легкість одиниці керамзитоблока. Водночас обпалена оболонка, що покриває гранулу керамзиту, має надзвичайну міцність. Загалом керамзитоблоки мають міцність від 400 до 1800 кілограм на метр кубічний.

 

Для того, аби виготовити керамзитоблок необхідний спеціальний вібростанок. Для початку слід замішати “начинку” блока в правильній пропорції. Відтак, в бетономішалку завантажують цемент, піщано-гравійну суміш, керамзит та воду. Усе це змішується до отримання напівсухої маси. Крім того, за бажанням, можна додати спеціальну добавку, яка сприяє швидшому затвердінню блоків, підвищує їх якість, покращуючи водоізоляційність і морозостійкість вихідного продукту. Такої добавки необхідно близько 5 грамів на один керамзитоблок.

 

Відтак отриману суміш завантажують у спеціальні форми вібростанка та пресують. Пресування – важливий момент виробництва, адже впливає на кінцеву якість характеристик продукту – спеціальні вібруючі форми особливо міцно стискають “начинку” блока.

 

Далі готові керамзитоблоки слід сушити до того часу, поки вони остаточно не затвердіють. Сушка може бути природною, коли керамзитоблоки викладають на очищений майданчик на свіжому повітрі, та за допомогою спеціальної камери, де керамзитоблоки пропарюють – обробляють парою при певному тиску. Відтак, блоки складують для того, аби вони набрали остаточної міцності.

 

Компанія Русин виробляє якісні та міцні керамзитоблоки для будівництва будинків, промислових та господарських споруд. З нашими керамзитоблоками ваші будівлі будуть міцними, екологічно чистими та довговічними, а процес будівництва легким та комфортним.

Читайте також

Ціна бруківки у Львові

Ціна бруківки залежить від висоти та обраного кольору, пігмент якого збільшує її в ціні. Обирати бруківку слід від її призначення в залжності від навантаження

Керамзитоблок у будівництві

Керамзитоблок - штучно виготовлений камінь,який використовується для будівництва. Керамзитоблок виготовляється з керамзиту та цементу.