Бруківка – технологія укладання

Бруківка укладання

Бруківка – один з найдревніших матеріалів, який використовують для мощення вулиць та доріг. За рахунок розмаїття видів, а також міцності та довговічності ці невеличкі кам'яні паралелепіпеди завоювали славу універсального покриття. Бруківку можна знайти всюди: від старовинної Апієвої дороги у Вічному місті до вуличок романтичного Екс-ан-Провансу на Лазурному березі, ну і, звісно, не можна не згадати про Львів – бруківка тут стала буквально візитівкою міста. Однак, якщо в старовину виготовляли більше бруківку з натурального каменю (граніту і ін.), то зараз для тротуарних доріжок виготовляють бруківку з бетонних сумішей, що забезпечують достатнью міцність бруківки, і одночас економічніші витрати.

Яку бруківку обрати для мощення тротуарних доріжок? Класика - це цеголка і квадрат, популярна - бруківка старе місто і трапеція, а нові види - римський камінь і австрійська бруківка. Львів, звісно, славиться львівською бруківкою, але інші види бруківки, і уміло скомбінувавши схеми дизайну тротуарних доріжок, по новому естетично прикрасять вашу прибудинкову територію.


Сучасники люблять бруківку не менше, аніж наші предки. Однак з матеріалу для покриття великих доріг бруківка перетворилась в більш декоративний елемент. Подвір'я, алеї чи садові доріжки, встелені мозаїчною бруківкою створять неповторну атмосферу біля вашого будинку. Крім того, правильно та якісно укладена бруківка є більш довговічною за асфальт, на ній не утворюються калюжі чи ями.
Є маса різновидів бруківки. За способом виготовлення вона поділяється на колоту та пиляну, за матеріалом – на гранітну та піщаникову, а за формою, кольором та фактурою – різновидів не менше сотні. Їх можна комбінувати, створюючи тим самим неповторний дизайн оселі.

У нашому каталозі продукції можете детальніше ознайомитися з видами бруківки і обрати, яка вам більше до вподоби бруківка і за доступними цінами.

 

Укладання бруківки


Укладання бруківки складається з трьох основних етапів:


1 етап – підготовка основи


Тривалість та складність процесу укладання бруківки залежить від основи, яка може бути піщаною, бетонною або щебеневою. Вид і товщина основи залежить від того, в яких природних умовах ви плануєте використовувати покриття, навантаження, яке буде на нього здійснюватись і, власне, різновид обраної вами бруківки.

Обравши основу, зрізаємо шар ґрунту товщиною до 25 сантиметрів і утрамбовуємо нішу для основи віброплитою.

Після того слід розмітити контури площі та малюнку укладки, а також визначити, куди стікатиме вода – вона повинна стікати у напрямку від будівлі або від доріжки у спеціально встановлені водостоки. Ухил можна робити повздовж або впоперек основи, однак він повинен складати від 3 до 7 міліметрів на метр (в залежності від виду бруківки).

В підготовлену нішу слід вкласти геотекстиль відповідної форми та розміру і засипати обрану вами основу. Якщо це, наприклад, пісок, то товщина шару має бути не менше 10-ти, але не більше 15-ти сантиметрів. Крім того, товщина основи залежить від навантаження на неї. Якщо для пішохідної бруківки покриття достатньо сантиметрів 15, то під автомобільну дорогу не пошкодуйте і 20-ти. Матеріал основи укладаємо шарами, кожен з яких утрамбовуємо окремо за допомогою віброплити, поклавши останній шар основу розрівнюємо. Якщо це пісок, можна навіть полити водою, і ще раз утрамбовуємо.

 

Бруківка укладання

 

2 етап – укладання бруківки

 

Бордюр слід встановлювати перед укладанням бруківки. Він має утилітарну функцію – утримувати форму та контури площі мощення, а також може бути елементом декору. Для його встановлення, камені бордюру монтують на жорстку бетонну суміш в основі якої викопується траншея, яку потім посипають щебенем. Борти бордюра теж необхідно закріпити бетоном.

Саму ж бруківку укладають вручну за допомогою ватерпаса та гумової киянки відповідно до попередньо заготовленої розмітки мощення. Починати слід з найнижчої точки поступово піднімаючись вверх. Між окремими каменями бруківки слід залишати проміжки шириною у 2 міліметри.

 

Бруківка технологія укладання


3 етап – трамбування бруківки та заробляння швів.


Проміжки між каменями слід заповнити дрібним просіяним піском, а потім все утрамбувати віброплитою. Залишки піску та сміття можна змити водою зі шланга, однак потрібно слідкувати за тим, аби струмінь води був слабким, щоб не вимити пісок зі швів повністю. Краще залишити його на кілька днів, для того, аби бруківка "встоялась".

 

Бруківка укладка


Укладання бруківки у Львові


Укладання бруківки – процес кропіткий, тож не слід експериментувати, а варто відразу довіритись професіоналам. Наша компанія надає послуги з благоустрою та укладання бруківки у Львові та Львівській області. За доступними цінами ми зробимо все, аби процес укладання бруківки був легким та приємним, а ваше подвір'я стало дійсно неповторним. Наші спеціалісти також допоможуть у виборі візернунків та схем дизайну, щоб тротуарні доріжки гармонійно вписувалися  у прибудинкову територію.

Читайте також

Бруківка – технологія укладання

Бруківка - найпопулярніший вид тротуарної плитки для укладки тротурних доріжок. Технологія укладання бруківки складається з трьох основних етапів

Тротуарна плитка - яку купити?

Тротуарна плитка – це плитка, виготовлена з бетонних сумішей, для укладки тротуарних доріжок. Буває за розмірами велика, середня і мала (бруківка)